دلایل کمردرد و راههای بهبود آن
از علت تا درمان کمردرد
طبق آمارهای اعلام شده کمر درد دومین دلیل شایع مراجعه بیمارن به پزشک و مراکز درمانی است . طول عمر 15% تا 20% از کمرددرد ها به مدت یک سال یا بیشتر است و خوشبختانه اکثر آن ها در عرض 6 هفته بدون نیاز به استفاده از روش های درمانی خود به خود بهبود می یابند .
آگاهی از نحوه برخورد مناسب با بیمار مبتلا به کمردرد برای اطمینان بیشتر ، از وظایف اصلی پزشک است . برای بهتر درک کردن این مطلب می توانیم کمردردها را به سه دسته کلی تقسیم کنیم ، کمردرد ساده یا گرفتگی ، کمردرد زمینه هرنی دیسکال کمری ، سایر موارد .
کمردرد ساده یا گرفتگی عضلانی چیست؟
شایع ترین دلیل کمردرد یا گرفتگی های عضلانی در بسیاری از موارد، که ممکن است بدون دلیل هم اتفاق بیفتد ، چرخش نابجا و ناگهانی ، یا بلند کردن شئ سنگین باشد . در ناحیه ستون فقرات ، عضلات و رباط های فراوانی وجود دارند که کشیدگی هر کدام معمولا با درد بسیار شدیدی همراه است . در این شرایط با برخی حرکات درد بدتر و با استراحت بهتر می شود .گاهی این حالت به پشت ران ها انتشار پیدا می کند اما به زیر زانوها نمی رسد . از دیگر مشخصات کمردرد ساده یا گرفتگی عضلانی ، عدم وجود علائم عصبی است . برخی بیماران این حالت را به درد ناشی از برق گرفتگی شباهت می دهند .
عامل های خطر آفرین برای بروز این کمردرد عبارتند از مصرف سیگار ، افزایش سن (تا 55 سالگی) ، افراد لاغر ، قد بلند ، نشستن طولانی ، کار بدنی سنگین ، در کارگران استفاده از دستگاه های ارتعاشی ، بلند کردن وزنه های سنگین (بیش از 2 کیلو گرم) و بلند کردن اجسام سنگین به شیوه نادرست است .
اقدامات پیشگیرانه از بروز کمردرد
داشتن تناسب اندام ، یک عامل مهم در پیشگیری از کمردرد است . به طور منظم ورزش کنید . در برنامه هفتگی خود حداقل دو تا سه بار و هر بار به مدت حداقل یک ساعت ورزش قرار دهید .
اقدامات لازم برای درمان کمردردهای ساده یا گرفتگی عضلانی
برای کاهش درد شدید که معمولا از 24 تا 48 ساعت اول ادامه دارد استفاده از کمپرس یخ و ماساژ موثر باشد و درمان بهتری نسبت به گرم کردن موضع درد است .
استفاده از داروهای شل کننده عضلانی مانند متوکاربامول ،داروهای ضد درد سیستمیکیا موضعی نیز میتوان در کاهش درد موثر باشد. در این حالت درد به تدریج بهبود می یابد.
استراحت بر روی بستر مناسب در چند روز اول به بهبود سریعتر این نوع کمردرد کمک می کند اما طولانی شدن استراحت باعث کاهش روند بهبودی می گردد . بنابراین توصیه می شود با کمتر شدن شدت درد به تدریج فعالیت های روزمره خود را از سر بگیرید . اما برای انجام مجدد تمرینات ورزشی خود کمی دست نگه دارید تا بهبودی شما حاصل شود .
گاهی در بیماران هرنی دیسکال و بعضی از اختلالات مهم دیگر ستون فقرات نیز در ابتدا چنین حالت هایی مشاهده می شود . بنابراین در مورد احتمال بروز علائمی بیشتر مانند انتشار درد به نواحی دیستال در قسمت پایینی بدن ، احساس گزگز و مورمور در انگشتان پا ، احساس ضعف در عضلات ، شدیدتر شدن در پا نسبت به کمر هشدار داده می شود .
در کمردرد های عضلانی چه مزمن چه حاد، نیاز به هیچ گونه اقدام پاراکلینیکی نیست .
مواردی که به اقدامات پارا کلینیکی نیاز است
کمردردی که یک ماه ادامه داشته باشد.
بیمارانی که سابقه ضرب دیدگی ، آسیب ، یا حادثه داشته باشند.
بیماران با سابقه پوکی استخوان ، استفاده از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن ، عفونت، معتادین تزریق وریدی ، تب و عفونت ادراری .
وجود بیماری زمینه ای مانند دیابت ، بیماری های تیروئیدی
کاهش وزن توجیه نشده
درد شبانه متداوم
وجود کمردرد در سنین زیر 20 سال و بالای 70 سال .
وجود علائم عصبی به تشخیص پزشک
**برگرفته از مقاله دکتر فرزاد امیدی**
شرکت وگال با رعایت حفظ استانداردهای جهانی اقدام به تولید انواع مختلف تشک های طبی کرده است. شما می توانید با دریافت مشاوره های مفید و موثر از کارکنان زبده این شرکت برای تهیه بستر مناسب استفاده کنید.
شما نیز می توانید با نوشتن نظر و دیدگاه خود ما را در بهبود مقاله به ما کمک کنید.